top of page
  • Writer's pictureblackspadetr

Blackspade, Birleşik Krallık ve İrlanda’nın en iyi erkek iç giyim markası seçildi

Updated: Feb 18, 2022

Konfor ve rahatlık odaklı tasarımlarını kadın, erkek, çocuk iç giyim, ev giyim, termal, plaj, spor giyim gibi geniş bir ürün gamıyla 15 yıldır tüketiciler ile buluşturan Blackspade, 2021’i büyük bir başarı ile kapattı.


Blackspade, iç giyim ve mayo ile ilgili yayınları ile ünlü İtalyan Intima Media Group tarafından 2021’in En İyi Erkek İç Giyim Markası seçildi. Marka; İngiltere, İskoçya, Galler’in de yer aldığı Birleşik Krallık ve İrlanda’da erkek kategorisinde “Best Boutique Brand” ödülünü kazandı.


Intima Media Group tarafından düzenlenen Europe Awards; İtalya, Almanya, İspanya, Fransa, Birleşik Krallık ve İrlanda’daki 500 markanın incelenmesi, analizleri sonucunda veriliyor.


Uluslararası arenada ödüle layık görüldükleri için büyük mutluluk duyduklarını belirten Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, “15 yıl önce tüketicilerin farklı iklim koşulları ve yaşam alışkanlıklarına kusursuz uyum sağlamak hedefiyle çıktığımız yolda uluslararası bir ödül kazanmamız bizi hem gururlandırdı hem de belirlediğimiz hedefler için çalışma azmimizi artırdı. 2022 yılında tüm kanallarda %60 büyümeyi, yurt içinde 20 olan mağaza sayımızı arttırmayı ve ihracat ağımızı genişletmeyi hedefliyoruz.’’ dedi.


Türkiye ‘de 71 ilde 650’den fazla satış noktası ve 20 mağazası bulunan Blackspade; Avustralya, Azerbaycan, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Güney Afrika, İngiltere, İskoçya, İspanya, Kuzey İrlanda, Kazakistan, Kuveyt, Kıbrıs, Lübnan, Özbekistan, Portekiz, Rusya, Tayvan, UAE, Ukrayna ve Yunanistan’a ihracat gerçekleştiriyor.

Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay verdiği röportajda, "15 yıl önce tüketicilere kusursuz uyum ve rahatlık sunma hedefiyle çıktığımız yolda uluslararası bir ödül kazanmamız bizi hem gururlandırdı hem de belirlediğimiz hedefler için çalışma azmimizi artırdı. 2022 yılında büyüme trendimizi devam ettirerek özellikle yurtdışındaki varlığımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.


İŞTE O RÖPORTAJIN TAMAMI

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Bize Blackspade’in kuruluş yolculuğundan bahsedebilir misiniz?

1970 yılında İzmir’de doğdum. İzmir Atatürk Lisesi'nden sonra Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden 1990 yılında mezun oldum. 2008 yılında da Kavrakoğlu Management Institute'de e-MBA programını tamamladım.


İş hayatıma 1990 yılında Söktaş A.Ş.’de başladım. Askerlik görevini tamamladıktan sonra Şahinler Holding-İzmir Belteks Fabrika Müdürlüğü’nün ardından Örsa Holding-Örsa IV A.Ş. şirketinde ve Sevil Giyim'de Genel Müdürlük pozisyonlarında görev aldım.2005 yılından beri de, Narkonteks A.Ş. ‘nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanısıra Buca Org.San.bölgesi YK Başkanlığı,Ege İhr.Bir. YK


Bşk Yardımcılığı,Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği YK Başkan Yardımcılığı ,TOBB Sektör Kurulu ,Texmer Araştırma Merkezi ve European Technology Platform YK Üyeliği görevlerini sürdürmekteyim.

Narkonteks 17 yıllık yolculuğunda, İzmir ve Manisa’da bulunan 5 üretim tesisinde faaliyet gösteren, global markalara iç giyim, ev giyimi, pijama, plaj giyim, thermal kıyafetler, örme giyim aktif/spor giyim, medikal ve koruyucu tekstil ürünleri gibi geniş bir gamda ürün tedarik eden bir firma haline dönüştü.

2020 yılında TİM ilk 1000 ihracatçı ,ISO ikinci 500 büyük sanayii kuruluşu listesine giren Narkonteks, Global Markaların üretim partneri olmasının yanında firmanın kendi markası Blackspade için üretim yapmaktadır. Firma Blackspade yanında ayrıca sahip olduğu “Alive PPE” ve “Alive Tech Wear” markaları ile Avrupa ülkelerinin Sağlık ve Güvenlik Bakanlıkları, sivil güvenlik teşkilatlarına ve global pazara koruyucu teknik kıyafet ve medikal tekstil ihracatı gerçekleştiriyor.

Türkiye’de 650 satış noktası ve 20 adet kendisine ait perakende mağazası bulunan “Blackspade” yurtiçi-yurtdışı franchiselar, internet siteleri, ulusal zincirlerde 100’e yakın nokta ve 20’nin üzerinde ülkede müşterileriyle buluşmaktadır. Pandemi dönemi olan 2020 ve 2021 yıllarında yatırımlarına ara vermeden devam eden Narkonteks, bugün 1000 kişiye yaklaşan doğrudan istihdamı,kurumsal organizasyonu, güçlü teknolojik, Ar-Ge ve tasarım altyapısı ile tüm kanallarda büyümeye ediyor.

Şu an kaç tane mağazanız var? Ve bu yıla ilişkin mağaza yatırımlarınız var mı?

2017 yılında mağazacılığa başlayan Blackspade, bu süreçte 20 mağazaya ulaştı. 2022 yılı için de hedef olarak belirlediğimiz perakende satış noktalarında 8 - 10 mağaza arası yeni mağaza yatırım planımız var.

Yurt dışında mağaza çalışmanız ve markalaşma yolunda attığınız adımlardan söz edebilir misiniz?

Blackspade distribütörler vasıtası ile Avustralya, Azerbaycan, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Güney Afrika, İngiltere, İskoçya, İspanya, Kuzey İrlanda, Kazakistan, Kuveyt, Lübnan, Özbekistan, Portekiz, Rusya, Tayvan, UAE, Ukrayna ve Yunanistan’a markalı ihracat gerçekleştiriyor.

Bunun yanında yurtdışı mağazacılık Blackspade için en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Şu anda İspanya, Kıbrıs, Kazakistan ve Türkmenistan’da franchise olarak açılmış Blackspade mağazalarımız mevcut.

Kendimize ait yurtdışı mağazaları için de araştırma ve fizibilite aşamasındayız.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere ve İrlanda’da en iyi erkek iç giyim markası seçildiniz. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Blackspade, iç giyim ve mayo ile ilgili yayınları ile ünlü İtalyan Intima Media Group tarafından İngiltere, İskoçya, Galler’in de yer aldığı Birleşik Krallık ve İrlanda’da “Best Boutique Brand” ödüllerinde 2021’in En İyi Erkek İç Giyim Markası seçildi. Intima Media Group tarafından düzenlenen Europe Awards; İtalya, Almanya, İspanya, Fransa, Birleşik Krallık ve İrlanda’daki 500 markanın incelenmesi, analizleri sonucunda veriliyor.

15 yıl önce tüketicilere kusursuz uyum ve rahatlık sunma hedefiyle çıktığımız yolda uluslararası bir ödül kazanmamız bizi hem gururlandırdı hem de belirlediğimiz hedefler için çalışma azmimizi artırdı. 2022 yılında büyüme trendimizi devam ettirerek özellikle yurtdışındaki varlığımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Geçen yılki istihdam, ihracat, üretim ve ciro rakamlarınızdan bahsedebilir misiniz?



2021 yılı hem Narkonteks , hem de Blackspade için 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz büyük ciro artışını kanal ,ürün ve müşteri bazında çeşitlendirdiğimiz , stabilize ettiğimiz başarılı bir yıl oldu . Üretim kapasitemizi yaptığımız yatırımlar ile %30 arttırırken, 2020 yılının sonunda devreye aldığımız Lojistik Merkezimiz ile tüm lojistik operasyonlarımızı tek çatı altında topladık.

Bu yıla ilişkin büyüme, ihracat, üretim ve istihdam rakamlarınızı da öğrenebilir miyiz?

2022 yılında dünyada ve ülkemizde bugünkü koşulların ötesinde bir bozulma olmadığı taktirde %50’nin üzerinde bir büyüme ile bitireceğimizi ön görüyoruz. Bu büyümeyi destekleyecek yatırımı geçtiğimiz 2 yıl içerisinde tamamlamıştık.


Bu dönemde gerek hammadde, gerekse enerji kapsamında birçok sektör sıkıntı yaşıyor. Sizin bu kapsamda görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Pandemi sürecinde dünya’da merkez bankalarının piyasaları desteklemek ve ekonomik ve sosyal çöküşü engellemek adına yaptıkları parasal genişleme ,tedarik zincirlerinin kırılması, nakliye maliyetlerinin artışı , neticesinde hammadde fiyatlarını döviz bazında yüzde 100 ‘ün üzerinde arttırdı.

Bunun yanı sıra içeride de işçilik ve diğer girdi maliyetleri yüzde 50' nin üzerinde arttı. Maliyet artışına neden olan bu gelişmenin yanında hammadde ve yan sanayii tedarikçilerinin satışlarını hem vade kısıtlamasına giderek hem de döviz bazlı ödeme seçeneğine çevirerek sermayelerini enflasyon ve kur artışına karşı koruma çabaları sanayicilerin sermaye ihtiyaçlarını arttırdı. Açık işletme sermaye ihtiyacı için bankalara giden sanayici 2021’de 16-18% ile kullandığı kredinin bankalar tarafında 28-35 yüzde ile kullandırıldığı gerçeği ile yüz yüze o krediyi de alabilirse!


Kusursuz fırtına dediğimiz bir durum söz konusu bir yandan maliyet baskısı , enerji kısıtlamaları , ilave sermaye ihtiyacı ,krediye ulaşımda zorluk ve kredi maliyetlerinin iş ve yatırım yapmayı imkansız hale getirmesi…Bu bahsettiklerimin hiçbiri sektörel sorun olarak algılanmamalı, tüm sanayii sektörlerinin ortak sorunu.

Sektör olarak 2021 yılını 20.25 milyar dolar ile tamamladık ..Hazır Giyim-Tekstil ve Deri Sanayii İhracatı toplamı 35 milyar doları ,bu sanayiinin İç Pazar üretimi 20 milyar doları bulmakta. Toplamda 55 milyar dolar üretim hacmi ve yarattığı 1.5 milyon istihdam ile en büyük endüstri kollarından biri. Hazır Giyim sanayii net ihracat katma değeri yani ihracat ve ithalat farkı 17milyar dolar ile cari açığın kapatılmasına en büyük katkı veren sektör durumundadır. Dünya Hazır Giyim İhracatından %3.5-4 oranında pay almakta ve dünyanın en büyük 5.Hazır Giyim ihracatçısıdır , birim ihracat değeri 13$/kg ‘ın üzerinde gerçekleştirmektedir. Bu rakamların yanında istihdam yaratmak için yapılması gereken kişi başı ortalama yatırım tutarının 10.000€ nun altında olması ; özellikle işsizliğin yüksek ve yatırım için gerekli olan sermayenin kısıtlı olduğu ülkemiz için sektörün ne kadar önemli olduğunu tartışmasız bir şekilde ortaya koymaktadır.

Pandemi ve sonrasında Avrupa ve Amerikalı alıcıların tedarik havzalarını çeşitlendirme stratejileri Uzakdoğu’ya alternatif üretim havzası olarak Türkiye’yi tekrar radarlarına almalarını sağladı. Bu süreci doğru yönetebilir ve şu anda doğal doluluk sınırı olan %85 e yaklaşmış olan doluluk nedeni ile yeni yatırımlar ile kapasitelerimizi arttırabilirsek önemli bir büyümeyi önümüzdeki yıllarda görmemiz mümkün olacaktır. Ancak bunun gerçekleştirilebilmesi için krediye ulaşımın ve faiz oranlarının tek haneli rakamlara düşürülmesi ve ihracat odaklı büyüme programına devam edilmesi gerekmektedir.



Son dönemde tekstilde geri dönüşümlü ürünler ön plana çıkıyor. Sizin bu kapsamda nasıl bir çalışmanız olacak?

Geri dönüşüm tüm sektörler gibi bizim de en önemli gündem maddelerimizden birisi. Firma olarak gerek atıklarımızın ayrıştırılarak geri dönüştürme merkezlerine sevklerini yapmakta gerekse kolleksiyonlarımızda geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımlarını arttırıyoruz. Yeşil dönüşüm için gerekli sertifikasyon ve ilave raporlama araçlarını tamamlıyor ve Avrupa Yeşil Mutabakatına uyumlu bir firma olmak için geleceğe hazırlanıyoruz.

Tekstil sektörünün sıkıntıları ve olası büyüme potansiyelleri hakkında ne söylemek istersiniz?

Sektörün kendine özel bazı sıkıntıları olsa da firmalarımız esnek ve yaratıcı çözümler ile bu sıkıntıların üstesinden gelebilecek yetenektedirler. Sanayicinin genel sıkıntıları ise biraz önce de belirttiğim gibi bizim sektörümüzü de etkilemektedir. Sanayii’nin , özellikle batıda kurulu işletmeler için yukarıda belirtmediğim diğer bir problem ise firmalarımızın ihtiyacı olan iş gücünü bulamama sıkıntısı yaşamasıdır. Ülkemizde işgücüne katılım oranı %50nin altındadır. İşsizlik ve iş aramaktan vaz geçmiş olan iş gücü rakamları da düşük olan bu işgücüne katılım oranı üzerinden hesaplanmaktadır. Batı ülkelerinde iş gücüne katılım %65-70 oranındadır. Bu kadar yüksek bir iş gücüne katılmayan , işsiz ve iş aramaktan vaz geçmiş bir işgücü dışında kalan nüfus olmasına rağmen sanayiinin iş gücü ihtiyacını karşılayamaması mevcut işsiz stoğu ile ihtiyacın örtüşmemesinden kaynaklanmaktadır .Bunun yanında özellikle gençlerin sanayii’de çalışmak yerine hizmet sektörünü tercih ediyor olması ayrıca politika olarak ele alınması gereken bir konudur.


Hazır Giyim ve Tekstil Sektörü de diğer ihracatçı sektörlerimiz gibi; pandemi ve post pandemi sürecinde alıcıların yakın pazarlara gelme arayışında ülkenin coğrafi konumundan olumlu bir şekilde etkilenmektedir .Bu avantajın yanı sıra Türk Hazır Giyim ve Tekstil Endüstrimiz ; dünya hazır giyim endüstrisindeki en büyük oyuncu olan Çin’den sonra dikey entegrasyona sahip olan 2.büyük oyuncudur. Bir başka ifade ile pamuk-iplik-örme/dokuma-terbiye ve hazır giyim zincirine sahip 2. en büyük üretici olması büyük bir rekabet avantajı sağlamaktadır.Türk Hazır Giyim ve Tekstil Endüstrisi ayrıca ürün çeşitlendirmesi konusunda da alıcılar için önemli fırsatlar sunmaktadır zira birçok malı aynı ülkeden tedarik edebilmek alıcılar için de önemli avantajlar yaratmaktadır.

Uzak Doğu’dan sadece transport sürelerinin 70-80 günlere çıktığı pandemi ve pandemi sonrası süreçte ülkemizin stratejik konumu ihracatçıların ürünlerini 5-7 günlük transport süreleri ile teslim etmesini mümkün kılmakta ve bu global rekabette ihracatçılara avantaj sağlamaktadır.

Bu gelişmelerin yanı sıra offline – mağazacılığın paralelinde çok hızlı bir şekilde büyüyen on line satış kanalında faaliyet gösteren ve sayıları hızla artan moda şirketleri geniş ürün gamlarını olabildiğince hızlı ve küçük adetlerde stok ile çevirecek şekilde iş modellerine sahiptirler.Online kanalda faaliyet gösteren bu şirketler , kolleksiyon alabilecekleri , hızlı ürün geliştirebilecek , esnek ve küçük adetlerde üretim yapabilen Türk Hazır Giyim üreticileri için önemli bir fırsat alanı olacaktır.


Birçok sektör pandemiden zararlı çıktı, çıkmaya da devam ediyor. Siz ise koronavirüs döneminde büyüdünüz ve üstelik yurt dışından ödül kazandınız. Bunu nasıl başardınız?



Narkonteks ,kurum stratejisini ürün gamı, satış kanalı ve pazar ‘da çeşitlendirmeye ,üretimde hızlı , esnek olmaya ve yüksek teknoloji kullanımına , tasarım ve ar-ge de pazarın ihtiyacı olan yenilikçi ürünler geliştirmeye , marka yatırımını odağına alarak oluşturmuştur.Pandemi süresinde ürüetim gamına ilave ettiğimiz medikal ürünler şirketin önemli bir büyüme sağlamasına yardımcı olmuş , pandemi sonrasında Pazar , satış kanalı çeşitlendirme ve ürün gamında genişleme bu büyümeyi dengelememizi ve sürdürülebilir hale getirmemizi sağlamıştır.

Narkonteks Hakkında: 2005 yılında İzmir’de kurulan Narkonteks., iç giyim, termal giyim, spor giyim, ev giyim ve plaj giyim kategorilerinde tüm aile bireyleri için farklı iklim koşulları ve yaşam alışkanlıklarına uygun, konfor ve sağlık odaklı ürünleri, kendi markaları ve iş birliği yaptığı global markalar için üretmektedir. Bunun yanında kurumsal iş kıyafetleri, koruyucu teknik tekstiller ve medikal tekstiller alanında güçlü AR-GE ve üretim altyapısı ile yurtiçi ve yurtdışı devlet ihaleleri yanında özel sektör ihtiyaçlarını da karşılayan büyük ve güvenilir bir tedarikçi konumundadır.

Blackspade Hakkında: Kadın, erkek, çocuk şeklinde hazırlanan ürünleri iç giyim, ev giyim, termal giyim, plaj giyim, büyük beden giyim, spor giyim ve maske gibi kategorilerle geniş ürün gamını 14 yıldır beğenilere sunan marka özel kumaş seçimi ve yerli üretim avantajı ile hem stok devamlılığı hem de tasarım konusunda müşteri memnuniyeti sağlıyor. Türkiye genelin 20 mağazasıyla ve online satış kanallarıyla tüketicilere hem fiziksel hem de dijital yolla ulaşmaya devam ediyor. Kusursuz uyum sağlayan ürünleriyle, farklı iklim koşulları ve yaşam alışkanlıklarına uygun, konfor ve sağlık odaklı tasarımları Blackspade koleksiyonlarında beğeniye sunulmaktadır.


751 views0 comments
bottom of page